Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Μαζικές καταλήψεις θεάτρων στη Γαλλία

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Απριλίου 29, 2016

Με έναυσμα την κατάληψη του θεάτρου Odeon, στο κέντρο του Παρισιού, το ένα μετά το άλλο τα γαλλικά θέατρα καταλαμβάνονται από διαδηλωτές που αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά της χώρας, ένα νομοσχέδιο που έχει φέρει σε αναβρασμό τη γαλλική κοινωνία
Την Μ.Τετάρτη διαδηλωτές κατέλαβαν την...
Κομμεντί Φρανσέζ οποία έχει δημιουργηθεί το 1680, προκαλώντας τη ματαίωση της παράστασης «Λουκρητία Βοργία». Λίγο νωρίτερα, στο Θέατρο Οντεόν, που έχει καταληφθεί από την Κυριακή, είχε ματαιωθεί μια παράσταση της «Φαίδρας» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Τα θέατρα του Στρασβούργου, του Μπορντό, της Λίλλης, του Μονπελιέ και της Καν τελούν σήμερα επίσης υπό κατάληψη, όμως πρόκειται κυρίως για συμβολικές καταλήψεις, καθώς δεν έχουν εμποδιστεί παραστάσεις.

Οι «εποχικοί», αυτοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, καλλιτεχνικοί διευθυντές, οι οποίοι ασκούν τα επαγγέλματα τους εναλλάσσοντας περιόδους απασχόλησης και ανεργίας, αποζημιώνονται στη Γαλλία από ένα ειδικό καθεστώς ασφάλισης ανεργίας, που είναι το πιο ευνοϊκό σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το συγκεκριμένο καθεστώς παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, κάτι που αμφισβητείται από τους εργαζομένους, αλλά που ωστόσο προκαλεί κατά καιρούς, επαναδιαπραγματεύσεις.

Παράλληλα επτά γαλλικά συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ζητώντας την απόσυρση των αλλαγών στα εργασιακά - Πρόκειται για την τέταρτη κινητοποίηση μέσα σε έναν μήνα, πριν φτάσει το νομοσχέδιο για συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη Τρίτη.
Τα συνδικάτα CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL και FIDL, τα οποία χαρακτηρίζουν τον νόμο «ανεπίδεκτο βελτίωσης», κατεβαίνουν ξανά στο δρόμο με αίτημα την πλήρη απόσυρση του νόμου ελ Κομρί.

ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive