Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Παγκόσμια Εβδομάδα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Απριλίου 29, 2016

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ 

Λέμε “όχι” στα πειραματόζωα -Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα εορτάζεται από τις 18 έως τις 24 Απριλίου το 2016 ως εβδομάδα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα που υποφέρουν και χάνονται κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης και το υποτιθέμενο....
καλό της ανθρωπότητας.


animali-testing-3
Εκατομμύρια ζώα γίνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο «μοντέλα» έρευνας και ανάλυσης ασθενειών κάθε είδους. Χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά εργαστήρια προκειμένου να ελεγχθούν η τοξικότητα νέων φαρμάκων, η επίδραση τοξικών και χημικών ουσιών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, η πρόκληση αλλεργιών, δερματικών προβλημάτων, καρκίνου κ.ά.

Περισσότερα από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως πίθηκοι, χιμπαντζήδες, σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ποντίκια, πουλιά, ζώα αγροκτήματος και άλλα.

Αν και οι δοκιμές σε ζώα φαρμακευτικών και ορισμένων χημικών ουσιών απαιτούνται από τον νόμο, οι αντιρρήσεις κατά της χρησιμοποίησης ζώων σε δοκιμές καλλυντικών εξακολουθούν να ισχύουν, όταν εφαρμόζεται σε χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες οι οποίες ούτως ή άλλως ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και τις υπηρεσίες προστασίας του Περιβάλλοντος που λειτουργούν στα κράτη.




Κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, ένα ζώο πεθαίνει σε κάποιο εργαστήριο
Έτσι αποκαλύπτει η οργάνωση Animal Aid για την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν τα πειραματόζωα.
«Όχι μόνο η έρευνα πάνω σε ζώα βλάπτει τα ίδια, αλλά πιθανώς και τους ίδιους τους ανθρώπους. Διαφορετικά είδη αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα είδη φαρμάκων και μεθόδων», αναφέρει η οργάνωση Animal Aid. Ουσίες που μπορεί να φανούν ασφαλείς για τα ζώα, ίσως τελικά αποδειχθούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα, πολλές θεραπείες για τον άνθρωπο μπορούν να χαθούν, απλώς επειδή δεν πέτυχαν στα ζώα, υποστηρίζει η αναγνωρισμένη φιλοζωική οργάνωση.

Παραδείγματα τεστ σε ζώα
  • Τεστ ευαισθησίας των ματιών
Αυτό το πείραμα περιλαμβάνει τον ερεθισμό των ματιών τους με τοξικές ουσίες. Συνήθως αυτά τα ζωα κρατιούνται με ανοιχτά μάτια, ειδικά τα κουνέλια που δεν μπορούν να κλείσουν τα βλέφαρα τους, για να μην αποβάλουν μέσω δακρύων τις ουσίες, και φυσικά στο τέλος, τυφλώνονται. Υποφέρουν από φρικτούς πόνους στα μάτια τους για τουλάχιστον 21 ημέρες. Όταν το πείραμα ολοκληρωθεί, τα ζώα θανατώνονται ή χρησιμοποιούνται σε άλλα τεστ.
  • Δερματολογικά τεστ
Τα ζώα ακινητοποιούνται, τους ξυρίζουν το τρίχωμα σε διάφορα σημεία του σώματός τους και τους ρίχνουν για περίπου εννέα μήνες καυστικές ουσίες ώστε να διαπιστώσουν σε πόσο χρονικό διάστημα θα διαβρωθεί το δέρμα τους.
  • Τεστ θανατηφόρας δόσης
Το πείραμα αυτό περιλαμβάνει την μετά βίας χορήγηση από το στόμα, ή την χορήγηση με ενέσεις και εισπνοή, ουσιών που σκοτώνουν προκειμένου να διαπιστώσουν οι επιστήμονες ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης μίας χημικής ουσίας προτού ο οργανισμός καταλήξει. Αυτά τα πειράματα προκαλούν στα ζώα διάρροια, εμετό, παράλυση, αιμορραγία από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και το δέρμα. Η διάρκεια αυτών μπορεί να διαρκεί μήνες έως και χρόνια.


Δείτε στο video πώς τα ζώα αντιδρούν στα πειράματα

(Προσοχή! Το οπτικό υλικό θεωρούμε ότι δεν είναι κατάλληλο για μικρά παιδιά γιατί εμπεριέχει σκηνές βίας)




Πειράματα μόνο για .... έρευνα στην Ελλάδα 

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος επιθυμεί την κατάργηση κάθε βαναυσότητας που κηλιδώνει την αξιοπρεπή πορεία του και πλήττει καίρια τον πολιτισμό.
Οι Έλληνες κτηνίατροι δεν είναι «μαθητευόμενοι μάγοι» ούτε υπέρμαχοι του γνωμικού «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπρατικές. Στην Αττική βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 10.000 πειραματόζωα, κατά κύριο λόγο ποντίκια και αρουραίοι και λιγότερο γουρούνια. 
Εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΦ.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2004, όπου χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι για τη μελέτη ασθενειών στο πάγκρεας από την Ιατρική σχολή εκεί, παρόλο που απαγορεύεται η χρήση τους για αυτό το σκοπό.

Τόσο η τεχνογνωσία των Ελλήνων κτηνιάτρων, όσο και ο βαρύς ιατρικός όρκος τους, ένας όρκος που αναγνωρίζει πάνω απ’ όλα την ηθική υπόσταση των ζώων, θα στέκονται πάντα ως τροχοπέδη σε κάθε .... αισχροκέρδεια, φρικαλεότητα, διαστροφική αδιαφορία και νοσηρή περιέργεια.


Καλλυντικά που ΔΕΝ χρησιμοποιούνται σε ζώα

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναφέρει ότι 

92 στα 100 φάρμακα που περνούν τις δοκιμές σε ζώα, αποτυγχάνουν στους ανθρώπους. 


Θα ξαναγόράζες το αγαπημένο σου σαμπουάν αν γνώριζες ότι έχει πρώτα τυφλώσει αρκετά κουνέλια μέχρι να θεωρηθεί το προϊόν ασφαλές;

Αρχίστε στο εξής να διαβάζετε καλά τις συσκευασίες των καλλυντικών που αγοράζετε. Για να τα εντοπίζετε τα καλλυντικά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πρώτα σε ζώα, αρχίστε να ψάχνετε ένα από τα παρακάτω σύμβολα με το λαγό:
 




Πειράματα σε ζώα: Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης 

Φανταστείτε το σώμα σας να δίνεται στην επιστήμη ενώ βρίσκεστε ακόμη μέσα σε αυτό.

Φανταστείτε να υποβάλεστε καθημερινά σε φριχτά βασανιστήρια και στη συνέχεια να κλειδώνεστε
πίσω στο κλουβί σας  χωρίς κανένα παυσίπονο.

Σήμερα με την τεχνολογική πρόοδο υπάρχουν τόσες εναλλακτικές μέθοδοι πιο εξελιγμένες, πιο αξιόπιστες, πιο οικονομικές, πιο γρήγορες και, για μας το κυριότερο, πιο ανθρώπινες, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειράματα.

  Περισσότερα... ΕΔΩ 


 Πληροφορίες από
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυριάδου

  • Blogroll

  • Blog Archive