Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Πώς ένας συγγραφέας εξευτέλισε την υπουργό Μετανάστευσης της Δανίας

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2016

Στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη ένας φάκελος με μία επιστολή κι ένα παλιό δαχτυλίδι έφτανε στο γραφείο της υπουργού Μετανάστευσης της Δανίας Inger Støjberg. Είχε προηγηθεί μια πανευρωπαϊκή θύελλα αντιδράσεων, καθώς στο φως της δημοσιότητας είχε έρθει εκείνες τις μέρες η πρόθεση της Δανίας να δημεύει χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων που περνούν τα σύνορα της.
Ανάμεσα στους πολλούς που ύψωσαν τη φωνή τους - ο Δανός συγγραφέας Christian Mørk, συγγραφέας επίσης και της επίμαχης επιστολής...
που εξευτέλισε την υπουργό Μετανάστευσης της χώρας, στέλνοντας της μαζί με αυτή και το δαχτυλίδι της προσφυγοπούλας προγιαγιάς του, για να το δημεύσει εκ των υστέρων.
«Ο παππούς μου ήρθε μαζί με την προγιαγιά μου από το Καλίνιγκραντ της Ρωσίας στην Δανία, τη δεκαετία του 1860», έγραφε στην επιστολή. «Άλλαξε μάλιστα το επίθετο του σε Mørk για να ακούγεται πιο δανέζικο», σημείωνε και αφού περιέγραφε το πόσο καλά τους υποδέχτηκε η δανέζικη κοινωνία και πώς ενσωματώθηκαν, ο Mørk εξήγησε στην σκληροπυρηνική υπουργό τον λόγο ύπαρξης αυτού του παλιού δαχτυλιδιού στον φάκελο.
Ήταν ένα οικογενειακό του κειμήλιο και συγκεκριμένα ένα κόσμημα που έφερε η προγιαγιά του μαζί της από τη μακρινή Ρωσία. Όπως διευκρίνισε δεν πρόκειται για τη βέρα της, καθώς η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα κατάσχονται τα τιμαλφή συναισθηματικής αξίας. (Το ποιός καθορίζει τι σημαίνει συναισθηματική αξία για έναν ξεριζωμένο άνθρωπο είναι μία μεγάλη κουβέντα που δεν φαίνεται να απασχολεί τις τοπικές αρχές βέβαια).
«Από όσο γνωρίζω, οι Δανοί τότε δεν ζήτησαν από τη προγιαγιά μου όταν πέρασε τα σύνορα να τους παραδώσει τα τιμαλφή της. Με τη σκέψη σε όλους αυτούς που θα υποστούν αυτή την ταπεινωτική εμπειρία, όμως, σας στέλνω τώρα το δαχτυλίδι της», κατέληγε στην επιστολή.
Το αυτί της Støjberg δεν φαίνεται να ίδρωσε όμως, αφού η εξευτελιστική για τους πρόσφυγες απόφαση περί αρπαγής των λιγοστών πολύτιμων αντικειμένων που πήραν μαζί τους, ενώ αποχαιρετούσαν τις πατρίδες τους, είναι εδώ και λίγες μέρες νόμος του κράτους. Έτσι σε κάθε πρόσφυγα δεν θα επιτρέπεται να διατηρεί χρήματα ή αντικείμενα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 1.340 ευρώ.
Η ίδια σχολίασε στο Facebook:
«Γνωρίζω ότι ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης διαμαρτύρονται διότι η Δανία στο μέλλον θα κατάσχουν τιμαλφή από τους πρόσφυγες προκειμένου να πληρώσουν για την διαμονή τους στα κέντρα ασύλου. Η κριτική είναι αδικαιολόγητη αφού ο νόμος ήδη προβλέπει οι Δανοί πολίτες να πουλάνε περιουσιακά τους στοιχεία πάνω από 1.340 ευρώ πριν τους εγκριθεί η χορήγηση επιδομάτων. Είναι αρχή στην Δανία αυτοί που μπορούν να ζήσουν με δικά τους μέσα, να το κάνουν. Αυτό ισχύει για όσους ήδη μένουν εδώ και αυτό θα ισχύσει για όσους μόλις έφθασαν», έγραψε.
Μαζί με το δικό της αυτί δεν φαίνεται να ίδρωσε ούτε και αυτό μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Ο Mørk  ανέβασε μια φωτογραφία με την επιστολή και το δαχτυλίδι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook με μεγάλο αριθμό ανθρώπων να επικροτεί την κίνηση του, την ίδια στιγμή που άλλος ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του διαδικτύου άρχισε να τον επικρίνει. Όταν δε κάποιος έφτασε να τον απειλήσει μέχρι και για τη ζωή του, κατέβασε τη φωτογραφία, μην αντέχοντας το βάρος των διαδικτυακών επιθέσεων.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive