Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η τέχνη λέει ΟΧΙ στους νεοναζιστές. Κλείνει την έκθεση του στη Δανία ο Ai WeiWei.

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2016
O Wi WeiWei με τον πρόεδρο του ιδρύματος Fairschou

Χαστούκι στη βάρβαρη συμπεριφορά των Δανών απέναντι στους πρόσφυγες από τον ακτιβιστή εικαστικό καλλιτέχνη Ai WeiWei. 
 Ο μεγάλος Κινέζος καλλιτέχνης αποφάσισε κλείσει τις εκθέσεις του στη... Δανία στο ίδρυμα Fairschou και στο Άαρχους από τις 27 Ιανουαρίου. Είναι η απάντηση στην απόφαση της Δανέζικης κυβέρνησης που ψηφίστηκε την Τρίτη (26 Ιανουαρίου) από το κοινοβούλιο τους, σύμφωνα με την οποία θα κατάσχονται υπέρ του δημοσίου της Δανίας τα τιμαλφή και ότι άλλο πολύτιμο αντικείμενο φέρουν οι πρόσφυγες αξίας άνω των 1340 ευρώ (10.000 κορώνες). Η φιλεύσπλαχνη δημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας διευκρίνισε ότι τα κοσμήματα συναισθηματικής αξίας, όπως οι βέρες δεν θα κατάσχονται. Επίσης το κοινοβούλιο της Δανίας πήρε απόφαση για την τριετή αναστολή συνένωσης  προσφυγικών οικογενειών. Να θυμίσουμε ότι παρόμοια απόφαση ελήφθη πριν από λίγο καιρό και από την κυβέρνηση της Ελβετίας.
Την αποχώρηση από τη Δανία του Ai WeiWei, στήριξες με δήλωση του ο πρόεδρος του ιδρύματος Fairschou τονίζοντας ότι αυτό κάνει κακό στην εικόνα της Δανίας αλλά και στους ίδιους τους Δανούς που παρουσιάζει παγκοσμίως ως απάνθρωπους. Όωως ενημέρωσε ο Fairschou αυτή την περίοδο ο Ai WeiWe βρίσκεται στη Λέσβο όπου γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες.
Η έκθεση του Ai WeiWei ξεκίνησε πέρυσι τον Μάρτιο και επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο.
Ο Ai WeiWei στις αρχές του χρόνου είχε επισκεφθεί τη Λέσβο και δήλωσε σοκαρισμένος από το δράμα των προσφύγων. Ανακοίνωσε μάλιστα τη δημιουργία στο νησί του Αιγαίου στούντιο στο οποίο θα συμπράττουν καλλιτεχνικά φοιτητές από διάφορες περιοχές του πλανήτη.
weiwei Lesbos AFPΈνα από τα έργα του Ai WeiWei που παρουσιάζε η έκθεση
πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive