Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Tο 2016 θα είναι δυσκολότερο...

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2015
H πορεία της ελληνικής οικονομίας Η λιτότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, καθώς θα επιβληθούν νέα μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, τα οποία δεν θα είναι... και τα μοναδικά

Με τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς ιδιώτες να έχουν εκτιναχθεί στα 5,95 δισ. ευρώ έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως επιβεβαιώνει ο προϋπολογισμός, το 2016 δεν προκύπτει από πουθενά -τουλάχιστον επισήμως στον προϋπολογισμό- πόσα χρήματα από αυτά θα κατευθυνθούν στην...
πραγματική οικονομία για να ανασάνει.
Παράταση στη λιτότητα δίνει ο προϋπολογισμός του 2016. Σε μια χρονιά που η ελληνική οικονομία προβλέπεται να γυρίσει σε ύφεση 0,7%, παρά την καλή αφετηρία από την οποία ξεκινά (το ΑΕΠ θα είναι αμετάβλητο το 2015) και την ανεργία να παραμένει στο… ύψος της (25,4%) η κυβέρνηση επιβάλλει νέα μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά.
Και δεν θα είναι τα μοναδικά καθώς έπεται συνέχεια με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016-2019) που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή…
Οι φόροι το 2016 είναι αυξημένοι κατά 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες μειώνονται κατά 2,5 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες περικοπές να προέρχονται από το ασφαλιστικό (1,1 δισ. ευρώ) και να ακολουθεί ο τομέας της άμυνας (500 εκατ. ευρώ).
Σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων είναι μειωμένο κατά 500 εκατ. ευρώ.
Η ετήσια απόδοση των μέτρων από 6,2 δισ. ευρώ υποχώρησε στα 5,7 δισ. ευρώ στο τελικό κείμενο εξαιτίας της μικρότερης επίπτωσης των capital controls στην ελληνική οικονομία.
Εξέλιξη η οποία στάθηκε ικανή στο να δημιουργηθεί ένας μικρός δημοσιονομικός χώρος που αφήνει κάποια υπονοούμενα για χαλάρωση… Εάν μπορεί έτσι να ερμηνευτεί η καλύτερη εικόνα που αποκτά ο προϋπολογισμός λόγω της μικρότερης ύφεσης, μπροστά στον νέο «λογαριασμό» που καταφτάνει…
Δεν υπάρχει, όμως, καμία αμφιβολία ότι η επόμενη χρονιά θα είναι επίσης πολύ δύσκολη, ίσως δυσκολότερη σε σχέση με τη φετινή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνον οι δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές θα είναι μειωμένες κατά 1,650 δισ. ευρώ.
Αυτά τα λεφτά θα βγουν από τις τσέπες των συνταξιούχων, ενώ το πλέγμα εφαρμογής των διαφόρων φορο-μέτρων τα οποία ήδη γνωρίζουμε, αλλά δεν έχουμε ζήσει στο σύνολό τους, θα αφαιρέσουν από το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ.
Για πρώτη φορά στα έσοδα δεν έχουν προϋπολογιστεί εισπράξεις από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας και άλλα παρόμοια «διαχειριστικά» μέτρα.
Αντίθετα, με τον προϋπολογισμό επιβεβαιώνεται ο μονόδρομος της αύξησης των φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια καθώς και η αύξηση του φόρου για τους αγρότες.
Προαναγγέλλονται όμως και νέες παρεμβάσεις κατάργησης φοροαπαλλαγών, ενώ τα έσοδα από φόρους ακινήτων εμφανίζουν αύξηση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, η οποία αιτιολογείται στη βάση είσπραξης των δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ στη διάρκεια του πρώτου διμήνου του επόμενου έτους.
Το 2015, οι φόροι στην περιουσία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 2,868 δισ. ευρώ, το επόμενο έτος σε ταμειακή βάση θα φτάσουν τα 3,788 δισ. ευρώ.
Ταμειακά λοιπόν, σε ετήσια βάση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν κοντά στο 1 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με φέτος για φόρους στην περιουσία.
Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα μπει και για φόρους εισοδήματος. Συνολικά 12,025 δισ. ευρώ του χρόνου, από 11,842 δισ. ευρώ φέτος.
Προϋπολογισμός 2016, Χρέος Γενικής Κυβέρνησης
Στο μέτωπο του ΦΠΑ δε, το πρόσφατο ανακάτεμα της τράπουλας των προϊόντων που υπάγονται στους τρεις συντελεστές, με σαρωτικές μετατάξεις προς τους υψηλότερους και σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά του Αιγαίου, εκτιμάται ότι θα φέρει αύξηση εσόδων από τα 13,519 δισ. ευρώ στα 14,376 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα φτάσει το 2016 στα 44,766 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται «έξτρα» έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής στην οποία εμφατικά αναφέρεται η κυβέρνηση, από 42,762 δισ. ευρώ φέτος.
Οσον αφορά την ανάλυση των μέτρων που τροφοδοτούν τα έσοδα του προϋπολογισμού, ενδιαφέρον έχει η καθιέρωση ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, από το οποίο αναμένονται εισπράξεις 210 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όμως, η οποία συνόδευε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές, το ίδιο μέτρο είχε εκτιμηθεί ότι θα αποδώσει από 350 εκατ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση έως 450 εκατ. ευρώ στην καλύτερη. Η διαφορά αυτή εξηγείται στην επιμονή των δανειστών.
Με τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς ιδιώτες να έχουν εκτιναχθεί στα 5,95 δισ. ευρώ έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως επιβεβαιώνει ο προϋπολογισμός, το 2016 δεν προκύπτει από πουθενά -τουλάχιστον επισήμως στον προϋπολογισμό- πόσα χρήματα από αυτά θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία για να ανασάνει.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει αυτά τα χρέη.
Σε επίπεδο πρωτογενών δαπανών, την τελευταία τριετία, τα έξοδα του προϋπολογισμού παραμένουν κολλημένα κοντά στα 42 δισ. ευρώ.
Στα 41,919 δισ. ευρώ ήταν οι πρωτογενείς δαπάνες το 2014, θα φτάσουν φέτος στα 41,924 δισ. ευρώ και του χρόνου στα 41,861 δισ. ευρώ.
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι οι «καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες» στις οποίες τα τελευταία χρόνια πολλοί εκ των κυβερνώντων κάνουν αναφορές εξορθολογισμού, από 1,876 δισ. ευρώ το 2014 θα φτάσουν φέτος τα 2,020 δισ. ευρώ (κοντά στα 300 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο), ενώ προβλέπεται ότι το επόμενο έτος θα υποχωρήσουν στο 1,733 δισ. ευρώ.
Από τα επικείμενα «μαχαίρια» στις δαπάνες του επομένου έτους, ξεχωρίζουν το 1,113 δισ. ευρώ εξοικονομήσεων από «εισφορές και λοιπές παροχές οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης», όπου έρχονται να προστεθούν εξοικονομήσεις επιπλέον 538 εκατ. ευρώ από «συντάξεις οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης». Το 2016, άλλωστε, θα έρθει και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Αν το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί και με την παραδοχή ότι δανειστές και κυβερνώντες έχουν κάνει σωστά τους υπολογισμούς, το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε συνθήκες πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Προβλέπεται για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ, ενώ και φέτος στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η αίσθηση ότι τελικά θα ξεπεράσουμε τους στόχους του προγράμματος.
Το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, 349 εκατ. ευρώ (από 439 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το πρόγραμμα) και σε συνάρτηση με το ΑΕΠ (πάλι λόγω μικρότερης ύφεσης) 0,20% έναντι 0,25% που προέβλεπε το Μνημόνιο.
Αναλυτικότερα, η περιστολή των δαπανών θα προέλθει από:
■ Τις συντάξεις του Δημοσίου (188 εκατ. ευρώ).
■ Τη μείωση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης κατά 50% (105 εκατ. ευρώ).
■ Τη μείωση αμυντικών και λοιπών καταναλωτικού και λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (500 εκατ.).
■ Την περικοπή των συντάξεων οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (538 εκατ. ευρώ).
■ Τις εισφορές και λοιπές παροχές οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης κατά 1,113 δισ. ευρώ.
■ Λοιπές παρεμβάσεις (89 εκατ. ευρώ).
Στην αύξηση των εσόδων θα συμβάλουν:
■ 142,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια. Η αύξηση των συντελεστών θα εφαρμοστεί αναδρομικά για τα φετινά ενοίκια. Σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το ύψος του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
■ 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες. Τα εισοδήματα των αγροτών φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα πρέπει ο φορολογικός συντελεστής να αυξηθεί στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 (εισοδήματα 2015) και 26% για το φορολογικό έτος 2017 (εισοδήματα 2016).
■ 150 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των φυσικών προσώπων.
■ 1,310 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και τη σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά.
■ 377 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
■ 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση συντελεστών στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
■ 150 εκατ. ευρώ από την αύξηση συντελεστών στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.
■ 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση στα ασφάλιστρα.
■ 20 εκατ. ευρώ από την κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.
■ 157 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα.
■ 114 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
■ 79 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες.
■ 56 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους οχημάτων για ΚΤΕΟ.
■ 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
■ 41 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
■ 5 εκατ. ευρώ από την παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων.
■ 100 εκατ. ευρώ από την επέκταση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών από παιχνιδομηχανές.
■ 210 εκατ. ευρώ από την επιβολή του ειδικού τέλους 5 λεπτά ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ.
■ 123 εκατ. ευρώ από λοιπές παρεμβάσεις.

Χρέος γενικής κυβέρνησης

θα αυξηθεί κατά 11,1 δισ. το 2016

Χαρακτήρα κατεπείγοντος παίρνει για την κυβέρνηση η έναρξη των συζητήσεων με τους δανειστές για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί το 2016 κατά 11,1 δισ. ευρώ, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και, όπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή του κράτους στις τέσσερις συστημικές θα είναι πολύ χαμηλότερη των 10 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί.
Το χρέος προβλέπεται να φθάσει στα 327,6 δισ. ευρώ από 316,5 δισ. ευρώ φέτος.
Την ίδια στιγμή, στα 7,8 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι καθαρές ανάγκες δανεισμού, λόγω της κάλυψης ταμειακού ελλείμματος 2,2 δισ. ευρώ και των αναγκών εξόφλησης 5,5 δισ. ευρώ χρεών του κράτους προς ιδιώτες.
Οσο για το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, από τα 177,55 δισ. ευρώ το 2014 υποχωρεί –παρά τη μηδενική μεταβολή– λόγω αποπληθωρισμού στα 175,65 δισ. ευρώ φέτος και στα 174,4 δισ. ευρώ το 2016.

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive