Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ είπαν όχι στα μεταλλαγμένα

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2015
Περισσότερα από τα μισά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψαν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο έδαφός τους. Η προθεσμία για την υποβολή του σχετικού αιτήματος έληξε την περασμένη εβδομάδα.

Οι 15 από τις 28 χώρες - μέλη της ΕΕ ζήτησαν εξαίρεση από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών σε μέρος ή στο σύνολο της επικράτειάς τους. Αυτό σημαίνει, ότι μόνο τα δυο τρία του πληθυσμού και της καλλιεργήσιμης γης της Ευρώπης θα παραμείνουν απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ένωσης που ζήτησε εξαίρεση, ακολουθώντας την Ελλάδα και τις Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβενία.

Εκτός από αυτές τις 15 χώρες, τέσσερις περιφέρειες αποχώρησαν επίσης, συγκεκριμένα η Σκωτία, η Ουαλία, και η Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Βαλλονία, το γαλλόφωνο κομμάτι του Βελγίου.

Σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, τα κράτη-μέλη μπορούν να ζητήσουν από τις βιοτεχνολογικές εταιρείες, των οποίων οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν ήδη εγκριθεί, να μην κυκλοφορήσουν τα προϊόντα αυτά στις αγορές τους.

Οι εταιρείες αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον της εν λόγω απόφασης, ωστόσο παρά την απαγόρευση των καλλιεργειών αυτών, πολλές χώρες εξακολουθούν να εισάγουν γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο από άλλα κράτη, όπου είναι νόμιμο.


ΣΥΝΤΑΓΜΑ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ MONSANTO ΚΑΙ ΤΟΝ CODEX ALIMENTARIUS. (BINTEO)





  • Blogroll

  • Blog Archive