Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Προκλητικά «άκυρα» Στουρνάρα στις κλήσεις της Επιτροπής Διαφάνειας

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Σάββατο, Ιουνίου 27, 2015
Εντελώς διαφορετικά φαίνεται πως αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και τις προτεραιότητές του ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αρνείται για ακόμη μια φορά, επικαλούμενος «κρισιμότητα της κατάστασης», να παραστεί αύριο στη Βουλή ώστε να δώσει εξηγήσεις για την υπογραφή της εξωδικαστικής συμφωνίας με τη Siemens αλλά και διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της ετήσιας έκθεσής του.  Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί εάν δεν «εξομαλυνθεί η κατάσταση».

Ο κ. Στουρνάρας, μετά την άρνησή του να δώσει συγκεκριμένα και ακριβή στοιχεία των δανείων που χρωστούν στις τράπεζες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος το «απόρρητο», μετά την κατάθεση της «απαράδεκτης» ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 - όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία του επέστρεψε πίσω-, δεν θα βρεθεί αύριο είτε ενώπιον της επιτροπής ΔΕΚΟ είτε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να δώσει εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, είχε "ρίξει άκυρο" στην Επιτροπή καθώς δεν παρέστη στη συνεδρίαστη της Δευτέρας, 22 Ιουνίου, στην οποία είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας. Τότε, όπως και τώρα επικαλείται "δυσκολίες της οικονομίας".

Ο κεντρικός τραπεζίτης που υπέστη –σύμφωνα με δικά του λεγόμενα ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών - μεγάλη μείωση του μισθού του περνώντας από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο, αντί να ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο προτιμά να προβάλλει τη στενή του συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Αντί να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο της εκθέσεως του, επιλέγει συνειδητά να μην έρθει στη Βουλή, παρουσιάζοντας ως πρόσχημα  καθημερινές τηλεδιασκέψεις και δήθεν παρακολούθηση και αντιμετώπιση της ρευστότητας των Τραπεζών μας, την οποία ο ίδιος κινδυνολογώντας είχε αναφέρει στην έκθεσή του.

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνείται να εμφανισθεί και στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να  αναπτύξει περαιτέρω  το περιεχόμενο της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Αν και επικαλείται την «κρισιμότητα της κατάστασης» και την προβάλλει ως άλλοθι για την συστηματική τακτική του να αποφεύγει την παρουσία του στη Βουλή, την ίδια στιγμή ως κεντρικός τραπεζίτης αρνείται να αναπτύξει τις θέσεις του και να ενημερώσει επισήμως και διαζώσης την αρμόδια επιτροπή της Βουλής!

Ο κ. Στουρνάρας  υποστηρίζει ότι «αυτές τις ημέρες διενεργούνται καθημερινώς τηλεδιασκέψεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης , προκειμένου, σε ημερήσια πλέον βάση, να παρέχεται ρευστότητα στις ελληνικές Τράπεζες. Η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων από τον Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος είναι απολύτως αναγκαία. Είμαι, βέβαιος, ότι παρακολουθείτε τις δυσκολίες και τις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τις αντιμετωπίσουν».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι αύριο έχει προγραμματισμένο ταξίδι  στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και την ερχόμενη εβδομάδα θα παρίσταται στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δηλώνει πως θα είναι διαθέσιμος από τις 6 Ιουλίου  και για ολόκληρη την εβδομάδα  έως τις 12 Ιουλίου αλλά με την προϋπόθεση ότι «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί».

Ενώ ήταν από δεκαπενθημέρου γνωστή η κλήτευση του στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής που θα συζητούσε την έκθεση του ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να ενημερώσει σήμερα τη Βουλή, 24 μόλις ώρες, από την εμφάνιση του ενώπιον της.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ζητεί από την πρόεδρο της Βουλής να προσυννενοηθούν για την ημέρα που θα μπορεί να προσέλθει στη Βουλή είτε ενώπιον της επιτροπής ΔΕΚΟ είτε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπογραφή  της συμφωνίας με τη Siemens όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει η κ. Κωνσταντοπούλου ο κ. Στουρνάρας είναι υπόλογος, καθώς διατέλεσε υπουργός Οικονομικών την περίοδο υπογραφής μνημονίων και υπογραφής της εξωδικαστικής συμφωνίας με τη Siemens και έχει κληθεί να καταθέσει σχετικά στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή.

Σημειώνεται επίσης, πως ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να καταθέσει την ετήσια έκθεση της ΤτΕ στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω σημαντικών διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Μάλιστα, ο Διοικητής της ΤτΕ μέσω της έκθεσής του, χαρακτηρίζει απαραίτητη τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους ενώ δεν διστάζει να κινδυνολογήσει πως σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, όπως σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης, πιθανότατα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσπάθεια αυτή του κεντρικού Τραπεζίτη να επέμβει πολιτικά, χαρακτηρίστηκε από την πρόεδρο της Βουλής ως «αντιθεσμική συμπεριφορά» πριν του «επιστρέψει ως απαράδεκτη» την έκθεση.


koutipandoras
  • Blogroll

  • Blog Archive