Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Αγροτικά σε ρόλο… ασθενοφόρου στη Λάρισα

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Μαΐου 17, 2015
Με… αγροτικό αυτοκίνητο χρειάσθηκε να μεταφέρουν χθες το μεσημέρι 54χρονο αγρότη στο Κέντρο Υγείας Αγιάς, ελλείψει πληρώματος στο ασθενοφόρο της βάρδιας, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τα προβλήματα των ελλείψεων προσωπικού αλλά και του ανύπαρκτου σχεδιασμού στο ΕΣΥ.


Αποτέλεσμα του οποίου είναι, το ΚΥ Αγιάς να διαθέτει τρία ασθενοφόρα αλλά όχι οδηγούς για όλες τις βάρδιες (σ.σ. για πληρώματα ούτε λόγος) με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να καταφεύγουν σε οποιαδήποτε λύση προκειμένου να μεταφέρουν τον άνθρωπό του ς το ταχύτερο στο Κέντρο Υγείας και από εκεί να διακομισθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Οικείοι του 54χρονου αγρότη από την Αγιά λοιπόν, λίγο μετά τις 3 χθες το μεσημέρι, πληροφορήθηκαν ότι ο άνθρωπος τους βρέθηκε στο χωράφι σε κρίσιμη κατάσταση, από κατάποση γεωργικού φαρμάκου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Ενημερώθηκε το ΚΥ Αγιάς το οποίο διαθέτει ασθενοφόρο αλλά όχι οδηγούς και πληρώματα για όλες τις βάρδιες με αποτέλεσμα, συγγενείς του 54χρονου να μεταφέρουν αρχικά τον γιατρό στο χωράφι, με το δικό τους αυτοκίνητο.
Αφού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον 54χρονο, τον επιβίβασαν στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου και τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας ενώ στο μεταξύ ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ Λάρισας που, με ασθενοφόρο στην αρχή και με Κινητή Μονάδα στη συνέχεια, μετέφεραν τον 54χρονο αγρότη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αγροτικά αυτοκίνητα μετατρέπονται σε ασθενοφόρα, μεταφέροντας στην καρότσα ασθενείς λες και πρόκειται για … αγροτικά προϊόντα. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις ελλείψεις προσωπικού και κυρίως από την έλλειψη σχεδιασμού αλλά και συντονισμού στη δημόσια υγεία, τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως, από το περασμένο καλοκαίρι, όλα τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας ενισχύθηκαν με 12 νέα, σύγχρονα, ασθενοφόρα που αποκτήθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ.

Η εξέλιξη επικροτήθηκε με αφορμή και τον παλαιό στόλο των οχημάτων που διέθεταν κάποια Κέντρα Υγείας του νομού αλλά στην πραγματικότητα, το… πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν, τα ΚΥ να διαθέτουν οχήματα αλλά όχι και προσωπικό για τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα καινούργια οχήματα να παραμένουν «παροπλισμένα».

Το οξύμωρο είναι πως την ίδια ώρα, το ΕΚΑΒ Λάρισας διαθέτει προσωπικό και μάλιστα ειδικευμένο στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, δεν διαθέτει ικανό αριθμό ασθενοφόρων αφού τα περισσότερα οχήματα, λόγω παλαιότητας εκδηλώνουν συχνά βλάβες και, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία, συχνά επίσης καθηλώνονται στα συνεργεία ενώ παρά τα όσα ισχυρίζεται η διοίκηση του ΕΚΑΒ, οι ανάγκες καλύπτονται από οχήματα που αποκτήθηκαν μέσω δωρεών από εφοπλιστές κ.α. Επίσης μόνο σκανδαλώδης μπορεί να χαρακτηρισθεί η πολυετής καθυστέρηση στην ολοκλήρωση πανελλαδικών  διαγωνισμών για την απόκτηση νέου στόλου, παραμένουν «παγωμένοι».
Από την παράδοση των ασθενοφόρων, τον περασμένο Ιούλιο, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, μεταξύ άλλων είχε επισημανθεί πως το ΚΥ Αγιάς (που κάθε θερινή περίοδο έχει αυξημένες ανάγκες λόγω των παραθεριστών στα παράλια) διαθέτει δυο οδηγούς εκ των οποίων ο δεύτερος εκτελεί χρέη πληρώματος με αποτέλεσμα να καλύπτεται μόνο μια βάρδια (ένα 8ωρο).


Οι δυο «κενές» βάρδιες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ Λάρισας με το ΚΥ Αγιάς να διαθέτει, ένα παλαιότερο ασθενοφόρο, ένα δεύτερο ασθενοφόρο που απέκτησε σχετικά πρόσφατα από δωρεά και ένα τρίτο, από τα 12 καινούργια, που απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι μέσω ΕΣΠΑ.
Δύο ασθενοφόρα «παρκαρισμένα», επίσης ελλείψει οδηγών, διαθέτει και το ΚΥ Ελασσόνας οι ανάγκες του οποίου ουσιαστικά καλύπτονται από Τομέα του ΕΚΑΒ στην περιοχή ενώ απέκτησε και ένα τρίτο ασθενοφόρο από το ΕΣΠΑ. Όπως και το ΚΥ Γόννων που διέθετε ένα παλαιότερο ασθενοφόρο ενώ από το ΕΣΠΑ απέκτησε ένα καινούργιο.


ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Ανάλογο είναι και το πρόβλημα στο ΚΥ Φαρσάλων. Πρόβλημα που αναδείχθηκε πρόσφατα με αφορμή τροχαίο ατύχημα στην περιοχή του γηπέδου, όπου τραυματίες  περίμεναν στο οδόστρωμα   επί ένα μισάωρο   έως ότου αφιχθεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Λάρισα ενώ άλλοι  τραυματίες του ίδιου τροχαίου μεταφέρθηκαν νωρίτερα στο ΚΥ με επιβατικά αυτοκίνητα διερχομένων οδηγών.
  • Blogroll

  • Blog Archive