Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη, ο εμπλεκόμενος σε εξοπλιστικά προγράμματα και κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Η απολογία του για για τη Wegmann έχει ολοκληρωθεί. Απολογείται για την υπόθεση Ericsson.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για μίζες αλλά ούτε και την προέλευση των χρημάτων που κατέθεταν  στις τράπεζες οι πελάτες του. Ο κατηγορούμενος που φέρεται να εμπλέκεται σε μίζες για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN, αναφέρθηκε στους χαλαρούς όπως είπε, κανόνες που ισχύουν στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζοντας ότι ο στόχος ήταν η εξυπηρέτηση των πελατών καθώς θα μπορούσαν να βρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε άλλες τράπεζες.

Ο Ελβετός τραπεζίτης φέρεται να επανέλαβε ότι ο συνεργάτης του Φάνης Λυγινός είχε μεγαλύτερη επαφή με τους πελάτες και υποσχέθηκε στον ανακριτή ότι θα  προσπαθήσει να συγκεντρώσει τα ονόματα των πελατών του και στοιχεία για τους λογαριασμούς τους, τα οποία θα καταθέσει στις επόμενες 10 μέρες.

Ο κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στην υπόθεση των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN, ακολούθησε την ίδια γραμμή που υιοθέτησε χθες καταθέτοντας ως μάρτυρας στον ανακριτή διαφθοράς Γ. Μαλλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στις τράπεζες Dresdner και BNP Paribas με τις οποίες συνεργάστηκε στο παρελθόν, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για την προέλευση των χρημάτων που κατέθεταν οι πελάτες του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, επανέλαβε πως δεν γνώριζε τίποτα για την προέλευση των χρημάτων, ότι οι κανόνες που ισχύουν στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα είναι χαλαροί και "έδειξε" τον υφιστάμενό του Φ. Λυγινό, που επίσης καταζητείται από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε ότι ο Φάνης Λυγινός είχε μεγαλύτερη επαφή με τους πελάτες.

Τον κατάλογο με τα ονόματα των πελατών του και στοιχεία για τους λογαριασμούς τους, δήλωσε ότι θα τον καταθέσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όσβαλντ συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εκδόσεων κ Γιάννη Αγγγελή, τη Δευτέρα. Ο ελβετός τραπεζίτης συνελήφθη με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εκατοντάδων εκατ. ευρώ και εντοπίστηκε στο Αμπου Ντάμπι .

Προηγουμένως είχαν ζητήσει την έκδοσή του ο ανακριτής Νίκος Τσιρώνης, ενώ έχει παραπεμφθεί και για το σκάνδαλο της Siemens με βάση το τελευταίο βούλευμα που εκδόθηκε και από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.



Ποιος είναι ο Φάνης Λυγινός


Ο Λυγινός ήταν ο τραπεζίτης ο οποίος μαζί με τον Όσβαλντ αναλάμβανε να μεταφέρει στο εξωτερικό το χρήμα από τις μίζες. Η ομάδα Όσβαλντ-Λυγινού, έπαιρνε μετρητά από μίζες και μαύρο χρήμα που διέθεταν διάφοροι στην Ελλάδα,και το παρέδιδε στον Πρόδορμο Μαυρίδη,ο οποίος χειριζόταν τα μαύρα ταμεία της SIEMENS.

Ό Μαυρίδης πλήρωνε με αυτά τα μετρητά τις δικές του μίζες σε πολιτικούς,δημοσιογράφους και κρατικούς υπαλλήλους και στη συνέχεια μέσω offshore εταιρειών της SIEMENS,κατέθετε σε λογαριασμούς του εξωτερικού τα ποσά που έλαβε,στο όνομα αυτών που τους παρέδωσαν τα μετρητά.



Τι έκανε ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ;

Είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο με το οποίο ξέπλενε μαύρο χρήμα.

Η αλυσίδα του ξεπλύματος είχε ως εξής: Ο Όσβαλντ με την ομάδα του συγκέντρωνε αυτό το χρήμα και στη συνέχεια το παρέδιδε στον Πρόδρομο Μαυρίδη της SIEMENS που με την σειρά του έκανε ισόποσες καταθέσεις σε offshore εταιρεία. Την Martha Holdings.

Δεν επρόκειτο όμως για καταθέσεις που είχαν σχέση με τη SIEMENS. Απλώς ο Όσβαλντ και η ομάδα του χρησιμοποιούσαν, το δίκτυο ξεπλύματος χρήματος της γερμανικής εταιρίας.

Ήταν ανταποδοτικές πληρωμές.
Δηλαδή όσοι ήθελαν να μεταφέρουν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό έρχονταν σε επαφή με την ομάδα της Dresdner Bank στην Ελλάδα, η οποία λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Πιο συγκεκριμένα ο Όσβαλντ μάζευε το μαύρο χρήμα και το παρέδιδε στον Πρόδρομο Μαυρίδη για να εξυπηρετήσει το δικό του δίκτυο χρηματισμών στην Ελλάδα. Από υπαλλήλους του ΟΤΕ και υπουργούς ως δημοσιογράφους. Στη συνέχεια μέσω των offshore εταιριών της SIEMENS, όπως η Martha Holdings, ο Μαυρίδης κατέθετε τα αντίστοιχα ποσά σε όσους παρέδωσαν τα μετρητά.

Όσοι λάμβαναν τα χρήματα στον λογαριασμό τους δεν ήξεραν ποιος ήταν ο καταθέτης και πολύ περισσότερο πως αυτός είναι η SIEMENS. Όπως λέει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο Όσβαλντ, «γνώριζαν ότι τα χρήματά τους δεν κατατέθηκαν απευθείας στον λογαριασμό τους, όμως δεν γνώριζαν σε ποιον διαβιβάστηκαν τα χρήματα. Όπως ακριβώς και ο Μαυρίδης δεν γνώριζε από ποιον προέρχονταν τα χρήματα που διαβιβάστηκαν».

Όποιος ήθελε να βγάλει με ασφάλεια μαύρο χρήμα στην Ελβετία δηλαδή, δεν είχε παρά να το παραδώσει στο δίκτυο τραπεζιτών της SIEMENS. Το έβρισκε μετά από λίγο σε ελβετικό λογαριασμό.

Το κουβάρι ξεκίνησε να ξετυλίγεται από τις 13 Ιούνιου 2006 που ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας Κλερ Ντάαμς δέχθηκε για πολλοστή φορά στο γραφείο του τον γάλλο τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Εκείνη την ημέρα ο Όσβαλντ έδωσε στον εισαγγελέα μια λίστα

Η λίστα του Όσβαλντ που παραδόθηκε στον ελβετό εισαγγελέα περιείχε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα στων οποίων τους λογαριασμούς έκανε καταθέσεις η εταιρία Marhta Holdings και ο Πρόδρομος Μαυρίδης, χειριστής των μαύρων κονδυλίων της SIEMENS στην Ελλάδα.

Μετά το σκάνδαλο της SIEMENS, οι καταθέσεις στην Ελβετία διαβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Η λίστα του Όσβαλντ άρχισε να ελέγχεται, αλλά με έναν πολύ περίεργο τρόπο. Όσοι περιλαμβάνονταν σε αυτήν, κλήθηκαν να καταθέσουν τι σχέση είχαν με τη SIEMENS. Όπως ήταν φυσικό, απάντησαν πως δεν έχουν καμιά σχέση, και έτσι πραγματικά ήταν, αφού τα χρήματα που έλαβαν στους λογαριασμούς τους στην Ελβετία δεν προέρχονταν από τη γερμανική εταιρία, αλλά απλώς χρησιμοποίησαν το δίκτυό της. Μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, όσοι αποτελούσαν τη λίστα του Όσβαλντ δεν ελέγχθηκαν. Δεν ελέγχθηκαν δηλαδή σε ό,τι αφορά το κατά πάσα πιθανότητα μαύρο χρήμα το οποίο έβγαλαν στο εξωτερικό.


koutipandoras
  • Blogroll

  • Blog Archive