Σάββατο 11 Απριλίου 2015

«Άρωμα» ακροδεξιάς πίσω από το γκρέμισμα σοβιετικών μνημείων στην Ουκρανία

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Σάββατο, Απριλίου 11, 2015
Άγνωστοι γκρέμισαν τη νύχτα της Μ. Παρασκευής τρία μνημεία που είχαν ανεγερθεί προς τιμήν αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας. Είχε προηγηθεί η υιοθέτηση ενός νόμου που έχει στόχο την «αποσοβιετοποίηση» της χώρας και καταγγέλλει η Ρωσία.

Τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί προς τιμήν μπολσεβίκων ηγετών γκρεμίστηκαν από νεαρούς που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, όπως φαίνεται σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο YouTube από τους φιλο-ουκρανούς ακτιβιστές του κινήματος Nakipelo στο Χάρκοβο.

Οι νεαροί εμφανίζονται να σκαρφαλώνουν σε ένα μνημείο χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σκάλα και να τοποθετούν στο πάνω μέρος του αγάλματος ένα σκοινί το οποίο τραβούν με τα βοήθεια ενός μικρού φορτηγού.

Η αστυνομία παρακολούθησε χωρίς να επεμβαίνει το γκρέμισμα ενός από αυτά τα μνημεία στο Χάρκοβο, πρωτεύουσα της επαρχίας που συνορεύει με τις φιλορωσικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Οι Αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις ενέργειες αυτές που σημειώθηκαν δύο ημέρες μετά την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας  νόμου που απαγορεύει «κάθε κομμουνιστική ή ναζιστική προπαγάνδα», καθώς και τη χρήση των συμβόλων τους. Βάσει του νόμου αυτού, που μένει να επικυρωθεί από τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί προς τιμήν αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος -μεταξύ αυτών και πολλά αγάλματα του Λένιν- πρέπει να γκρεμιστούν, ενώ πρέπει να αλλάξουν ονομασία τοποθεσίες, δρόμοι ή επιχειρήσεις τα ονόματα των οποίων παραπέμπουν στον κομμουνισμό.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive