Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Καταδίκη της Ιταλίας για βασανιστήρια εναντίον των διαδηλωτών στη Γένοβα το 2001

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Απριλίου 09, 2015
Την καταδίκη της Ιταλίας για την άγρια καταστολή των διαδηλωτών που συμμετείχαν τον Ιούλιο του 2001 στις κινητοποιήσεις ενάντια στη Σύνοδο των G8 στη Γένοβα αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η καταδίκη αφορά ειδικότερα την έφοδο της αστυνομίας και των καραμπινιέρων στο δημόσιο σχολείο Αρμάντο Ντίατζ της Γένοβας, τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 2001.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η Ιταλία παραβίασε το άρθρο 3 της Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναφέρει ρητά ότι «ουδείς μπορεί να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή σε ταπεινωτική και απάνθρωπη μεταχείριση».

Βάσει της απόφασης αυτής, το ιταλικό κράτος θα πρέπει τώρα να αποζημιώσει με 45.000 ευρώ τον Ιταλό πολίτη Αρνάλντο Τσεστάρο, ο οποίος σήμερα είναι 74 ετών.

Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας Μικελάντζελο Φουρνιέ, αναφερόμενος στην έφοδο στο σχολείο Ντίατζ, έχει δηλώσει ότι «ήταν ένας άγριος ξυλοδαρμός». Είχαν συλληφθεί συνολικά 93 ακτιβιστές της «αντιδιάσκεψης της Γένοβας». Απ' αυτούς 61 χρειάσθηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ο ένας εκ των οποίων σε κωματώδη κατάσταση.

Η έφοδος είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος του διημέρου διαδηλώσεων και επίσημων συναντήσεων της G8, όταν τα μέλη του «Κοινωνικού Φόρουμ» είχαν μεταβεί στο σχολείο για να μπορέσουν να κοιμηθούν και να επιστρέψουν, την επομένη το πρωί, στις πόλεις και τις χώρες τους.



tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive