Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΜΑΡΙΑ ΣΑΝΤΟΣ ΓΚΟΡΟΣΤΙΕΤΑ ΣΑΛΑΖΑΡ- Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015
Της Αργυρώς Μπρατσιώτη, οδοντιάτρου,  μέλους του Κινήματος Δεν Πληρώνω

Το όνομά της έγινε πασίγνωστο την ημέρα της δολοφονίας της,17 Νοεμβρίου 2012.

 Μετά από μάχη ετών ενάντια στα καρτέλ ναρκωτικών και δυο αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας της, έχασε τη ζωή της, όταν άγνωστοι, που της είχαν στήσει ενέδρα, της επιτέθηκαν την ώρα, που πήγαινε την κόρη της στο σχολείο.
Οι απαγωγείς έσυραν τη γυναίκα από το αυτοκίνητό της, τη χτύπησαν και την έβαλαν στο αυτοκίνητό τους, ενώ η κόρη της ούρλιαζε.
Σύμφωνα με του αυτόπτες μάρτυρες, το θύμα αρχικά αντιστάθηκε, αλλά μετά, ακολούθησε από...
φόβο να μην πειράξουν την κόρη της.
Το πτώμα βρέθηκε πεταμένο σε χωράφι πέντε μέρες αργότερα με εμφανή τα σημάδια βασανισμού. Αιτία θανάτου ήταν πυροβολισμός στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Γεννήθηκε το 1976 στην πόλη Τικιτσέο της Πολιτείας Μιτσοακάν στο Μεξικό. Ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική (Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα, Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης), παράλληλα με τις σπουδές της στην ιατρική (Universidad Michoacana de San Nicolas de Hidalgo), τις οποίες χρηματοδότησε ο πρώτος της σύζυγος, πρώην χρήστης ναρκωτικών, Χοσέ Σάντσες, με τον οποίο απέκτησε δυο γιους. 
Το 2008 εξελέγη δήμαρχος στην πόλη Τικιτσέο.

Λόγω των αγώνων της ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, η πρώτη απόπειρα δολοφονίας δεν άργησε. Τον Οκτώβριο του 2009, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον άντρα της δέχτηκε καταιγισμό πυροβολισμών, με συνέπεια το θάνατο του Σάντσες και το βαρύ τραυματισμό της ίδιας. Τον Ιανουάριο του 2010, δέχεται νέα επίθεση, ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητο του αδελφού της. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να πληγεί βαρύτατα και να υποβληθεί σε εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση με επιπλέον τοποθέτηση κολοστομίας.
 Έχασε τελικά τη ζωή της σε ηλικία 36 ετών, όταν δέχτηκε τη μοιραία επίθεση το Νοέμβρη του 2012, τη μέρα που πήγαινε στο σχολείο την κόρη της, την οποία είχε αποκτήσει με το δεύτερο σύζυγό της, Νερέο Πατίνιο Ντελγάδο.

"Σε άλλη φάση της ζωής μου μπορεί να είχα παραιτηθεί από τη θέση και τις ευθύνες μου. Σήμερα όμως όχι. Δεν γίνεται να παραδοθώ, έχω τρία παιδιά τα οποία πρέπει να μεγαλώσω με σωστά παραδείγματα, αλλά και στη μνήμη του άνδρα της ζωής μου: του πατέρα των παιδιών μου, από τον οποίο έμαθα να αγωνίζομαι για ό,τι έχει αξία. Αν και δεν είναι πια μαζί μας, εξακολουθεί να είναι το φως που καθοδηγεί τις αποφάσεις μου" --Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα
  • Blogroll

  • Blog Archive