Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΠολΔ

- Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας!

- Να οργανώσουμε την αντεπίθεση του δικηγορικού κόσμου!

1. Η κατάθεση του νέου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κριτικές παρατηρήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου...
Πάγου αποδεικνύει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει να πορεύεται σε ένα δρόμο άρνησης του ουσιαστικού διαλόγου και της συνεννόησης μακριά από τις αρχές της “καλής νομοθέτησης”.

Ο νόμος αποσκοπεί – σύμφωνα με τους συντάκτες του – στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Όμως εμείς θυμόμαστε ότι με την ίδια επαγγελία έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια (πάντα χωρίς προηγούμενο διάλογο) πολλά νομοθετήματα που δεν απέδωσαν τίποτε και συνήθως μετ’ολίγον καταργήθηκαν οξύνοντας το πρόβλημα της πολυνομίας και της σύγχυσης μεταξύ των δικηγόρων. Αυτά επί της διαδικασίας.

2. Επί της ουσίας, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι αλλαγές αυτές στρέφονται ιδίως κατά των αδυνάτων, καθώς περιστέλλεται το δικαίωμα ανακοπής του άρθρου 933, περιορίζεται η προθεσμία για την άσκηση της αναστολής του άρθρου 1000, ενώ δίνεται η δυνατότητα πλειστηριασμού στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, σύμφωνα με όσα πάγια ζητούσαν οι δανειστές και η τρόικα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικά σκανδαλώδης η κατάργηση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων και των απαιτήσεων των δικηγόρων υπέρ των δανειστών του άρθρου 976 ΚΠολΔ, δηλαδή κατά βάση υπέρ των τραπεζών.
Γενικότερα, οι νέες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δείχνουν να συντονίζονται με την κυβερνητική επίθεση κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, προκειμένου η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πιο αδύναμων να γίνεται ευκολότερα και πιο φθηνά για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.

3. Επί πλέον, η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στην τακτική διαδικασία της πολιτικής δίκης, καταργεί την αρχή της δημοσιότητας και δημιουργεί ένα νέο μοντέλο πολιτικής δίκης υπό την κυριαρχία των ένορκων βεβαιώσεων (έως 8 τον αριθμό!) και με πλήρως υποβαθμισμένο το ρόλο των δικηγόρων, των οποίων η ενημέρωση για τη δικάσιμο αλλά και για τις τυχόν συμπληρωματικές μαρτυρικές καταθέσεις από τη γραμματεία του δικαστηρίου (κατά το σχέδιο του νέου ΚΠολΔ) θα είναι προαιρετική!

4. Θα μπορούσε κανείς εύλογα να διερωτηθεί κανείς αν οι αλλαγές αυτές (και άλλες που προβλέπει ο κατατεθειμένος ΚΠολΔ) είναι σημαντικότερες από τις δυσμενείς αλλαγές που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια (επιβολή ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, αύξηση των κάθε είδους παραβόλων, επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, κατάργηση της παράστασης στα συμβόλαια, καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων).

 Θα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι όλα τα προηγούμενα ίσως θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικότερα.
Θα ήταν ωστόσο καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι ήταν η δική μας έλλειψη επιτυχούς αντίδρασης που επέτρεψε στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών να ψηφίσουν όλα αυτά τα μέτρα που ήδη οδηγούν στην επαγγελματική μας εξόντωση.
Ας κάνουμε την κινητοποίηση κατά του νέου ΚΠολΔ την απαρχή μιας συνδικαλιστικής αντεπίθεσης με στόχο να την άρση όλων των δυσμενών για τη δικηγορία μέτρων, που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια.
Ας σπάσουμε το φαύλο κύκλο της αποδοχής των τετελεσμένων, που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα και την καταστροφή!

5. Η αντίδραση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων να κηρύξει τριήμερη αποχή των δικηγόρων ήταν ορθή για λόγους θεσμικούς και ουσιαστικούς και έδειξε την ύπαρξη καλών αντανακλαστικών.
 Ωστόσο, η Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας εσφαλμένα αποφεύγει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να αποφασίσει την πορεία της κινητοποίησής μας.
Η Γενική Συνέλευση του παραμένει το κυρίαρχο και το πιο αντιπροσωπευτικό όργανο του Συλλόγου μας και είναι η πιο κατάλληλη διαδικασία για τη συσπείρωση, την κινητοποίηση και την έμπνευση των συναδέλφων.

Η συμμετοχή των δικηγόρων είναι η κύρια δύναμη για την κινητοποίησή μας και την ανάκτηση όσων έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια.

- Να αγωνιστούμε για την απόσυρση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
- Συμμετέχουμε στην αποχή που έχει κηρύξει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.
- Ζητάμε τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων σε όλους τους Συλλόγους και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.
  • Blogroll

  • Blog Archive