Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πρόστιμο στον Ζαν-Μαρί Λεπέν για ρατσιστική δυσφήμηση

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2014
Εφετείο του Παρισιού επικύρωσε σήμερα το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον 86χρονο ιδρυτή του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, που κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της ρατσιστικής δυσφήμησης.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, κατά την οποία ο Λεπέν κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμηση, όταν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματος το 2012 είχε πει ότι οι Ρομά είναι «πουλιά» που, από τη φύση τους, έχουν γεννηθεί «για να κλέβουν». Ο Λεπέν χρησιμοποίησε εσκεμμένα ένα ρήμα με πολλαπλή σημασία (voler) ώστε η φράση να μπορεί επίσης να αποδοθεί «για να πετούν».

Μετά τη σημερινή δικαστική απόφαση, ο δικηγόρος του Λεπέν δήλωσε ότι ο πελάτης του θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην αρχική δίκη, ο δικηγόρος του Λεπέν είχε υπερασπιστεί το σχόλιο του πελάτη του, χαρακτηρίζοντάς το «χιουμοριστικό λεκτικό παιχνίδι».

Ο Λεπέν, πλέον επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, είναι διαβόητος για τα ξεσπάσματά του: το 1987, είχε χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα ως μια «απλή λεπτομέρεια» στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive