Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

«Απάνθρωπα κολαστήρια» οι φυλακές υψίστης ασφαλείας

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2014
Συνέντευξη Τύπου για τις φυλακές τύπου Γ’ (υψίστης ασφαλείας) παραχώρησαν σήμερα συγγενείς και φίλοι κρατουμένων αλλά και φορείς. Κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα του νόμου και παρέκκλιση από το κράτος δικαίου ενημέρωσαν ότι έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφαρμογής του νόμου που θεσπίζει το νέο τύπο φυλακών.

Νομικά επιχειρήματα για την αίτηση ακύρωσης του νόμου παρέθεσε η δικηγόρος, Άννυ Παπαρούσου. «Προσβάλλεται το τεκμήριο της αθωότητας, αφού στις φυλακές αυτές εισάγονται τόσο οι υπόδικοι όσο και οι καταδικασμένοι, παρά το γεγονός ότι ο ισχύων σωφρονιστικός κώδικας σαφέστατα διακρίνει τις δύο παραπάνω κατηγορίες κρατουμένων» σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ ανέφερε ότι ο νόμος εισάγει τη διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι σε φυλακισμένους για θέματα τρομοκρατίας, για παράδειγμα στο θέμα της χορήγησης αδειών, γεγονός που αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Σύμφωνα με την Άννυ Παπαρούσου το πιο σημαντικό και αρνητικό στοιχείο του νόμου είναι η εισαγωγή «διττού συστήματος ποινών, από τη μια την ποινή που θα εκτίσει ο κρατούμενος και από την άλλη τον εγκλεισμό στις φυλακές τύπου Γ, την οποία δεύτερη ποινή δεν τη θέτει το δικαστήριο, αλλά τη βρίσκει μπροστά του».

Για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ιδιαίτερα για τους νεαρούς κρατουμένους, έκανε λόγο η ψυχίατρος Ευτυχία Γιομελά, ενώ ο τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης Αλκίνοος Ιωαννίδης δήλωσε ότι ο νόμος για τις φυλακές τύπου Γ’ τον προσβάλλει ως πολίτη.

«Πρόκειται για απάνθρωπα κολαστήρια, τόσο για τους έγκλειστους, όσο και για αυτούς εκτός φυλακών. Ο άνθρωπος έδωσε αγώνες για την κατάργηση των κολαστηρίων, γυρίζουμε σε σκοτεινές εποχές με τέτοιες πρακτικές» πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης, συμπληρώνοντας ότι η κοινωνία δεν χρειάζεται φυλακές αλλά άλλο σύστημα υγείας και παιδείας.

πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive