Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Στο τραπέζι ξανά τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Νοεμβρίου 20, 2014
Έτοιμες να επαναφέρουν το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη εμφανίζονται οι τουρκικές αρχές, 1,5 χρόνο μετά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί.

Η ανάπλαση του οθωμανικού στρατώνα ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία και του διάσημου πλέον πάρκου Γκεζί ήταν η αφορμή για το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την άνοδό της στην εξουσία το 2002. Επί τρεις εβδομάδες περίπου 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι είχαν βγει στους δρόμους.

Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 8.000 τραυματίστηκαν, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ήταν οι συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Κατά τις διαδηλώσεις είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από δακρυγόνο την ώρα που πήγαινε να αγοράσει ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς του, ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος έμεινε σε κώμα για εννιά μήνες και τελικά έχασε τη ζωή του.

Ο Ερντογάν, για να αποκλιμακώσει την ένταση, είχε υποσχεθεί τότε ότι θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για το σχέδιο, το οποίο ούτως ή άλλως ανεστάλη από την τουρκική δικαιοσύνη.



πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive