Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Θέμα κατάργησης του 35ωρου εργασίας βάζει ο Γάλλος υπ. Οικονομίας

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2014
Ένα ζήτημα ταμπού για την αριστερά στη χώρα του άνοιξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν εκτιμώντας ότι το 35ωρο που είχε θεσπιστεί από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν το 2000 στέλνει ένα «αρνητικό μήνυμα και δεν πρέπει να τοποθετείται σε βάθρο».

«Οι 35 ώρες στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα όσον αφορά τις γαλλικές επιχειρήσεις, διότι αυτή η μεταρρύθμιση είχε εκληφθεί ως μια μεταρρύθμιση για μια χώρα που δεν θέλει πια να εργάζεται» υποστήριξε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης.

«Είναι εφικτό να προασπίζεσαι το 35ωρο - και από την πλευρά μου το προασπίζομαι - χωρίς να το βάζεις σε βάθρο... Με δεδομένη την οικονομική μας πραγματικότητα, μπορούμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα του 35ώρου με πραγματισμό» πρόσθεσε.

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να καταργήσει εντελώς το 35ωρο, αλλά να τροποποιήσει τον νόμο, ώστε να μπορούν να συνάπτονται επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις για το ωράριο εργασίας ανάμεσα στις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τα συνδικάτα.

«Ελπίζω ότι τους επόμενους μήνες οι κοινωνικοί εταίροι και οι βουλευτές θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις της συλλογικής σύμβασης του 2013 διότι η εμπειρία έδειξε, έπειτα από έναν χρόνο και κάτι, ότι είναι πιθανόν υπερβολικά περιοριστική» υποστήριξε ο Μακρόν.

Δεξιοί πολιτικοί, Γάλλοι και ξένοι επενδυτές και οικονομολόγοι επικρίνουν το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, υποστηρίζοντας πως πλήττουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, ακόμη και ο συντηρητικός πρώην Νικολά Σαρκοζί είχε προσπαθήσει να διευκολύνει τους εργοδότες που επιδίωκαν περισσότερες ώρες εργασίας - θεσπίζοντας διατάξεις που καθιστούσαν τις υπερωρίες απαλλαγμένες από τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών για τους εργοδότες - αλλά απέφυγε να ακυρώσει το 35ωρο, εξηγώντας πως αυτό θα προκαλούσε τεράστια, αχρείαστη κοινωνική ένταση.


πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive