Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ισπανοί συνοριοφύλακες ξυλοκοπούν μετανάστη μέχρι λιποθυμίας

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Οκτωβρίου 19, 2014
Την έντονη αντίδραση ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και της κοινής γνώμης γενικότερα έχει προκαλέσει ένα βίντεο που δείχνει Ισπανούς συνοριοφύλακες να ξυλοκοπούν μετανάστες που κρεμασμένοι στα συρματοπλέγματα που χωρίζουν το Μαρόκο με την ισπανική Μελίγια, προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Ένας από αυτούς πέφτει αναίσθητος στο έδαφος μετά από χτύπημα και οι αστυνομικοί τον μεταφέρουν λιπόθυμο στην μαροκινή πλευρά.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Prodein, τράβηξε κι έδωσε στη δημοσιότητα ένα μέλος της χωροφυλακής χτυπά έναν μετανάστη με γκλομπ ενώ εκείνος κρέμεται από την περίφραξη στην ισπανική πλευρά. Ο 23χρονος μετανάστης από το Καμερούν, πέφτει εν μέσω μιας ομάδας χωροφυλάκων και παραμένει στο έδαφος χωρίς να κινείται. Οι αστυνομικοί τον μεταφέρουν στη συνέχεια, κρατώντας τον από τα χέρια και τα πόδια στην μαροκινή πλευρά, αδιαφορώντας για την κατάσταση της υγείας του. Το θύμα είχε προσπαθήσει την Τετάρτη μαζί με 100 άλλους μετανάστες να περάσει την τριπλή περίφραξη, ύψους 6 μέτρων, που χωρίζει το Μαρόκο από την ισπανική Μελίγια.

Ο Χοσέ Παλαθόν, ο διευθυντής της οργάνωσης που τράβηξε το επίμαχο βίντεο κατήγγειλε τις Ισπανικές αρχές για χρήση «υπέρμετρης βίας». «Όλο αυτό είναι εντελώς παράνομο. Αυτό συνιστά περιφρόνηση στο νόμο, το ήθος και την ηθική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι ο άτυχος μετανάστης δεν έλαβε ποτέ πρώτες βοήθειες.

Το θέμα έφτασε στο κοινοβούλιο με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται των συνοριοφυλάκων κάνοντας λόγο για επαναπροώθηση, και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει την αστυνομική ασυδοσία.

πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive