Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Πλεόνασμα νέου γύρου λιτότητας.

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Απριλίου 23, 2014
Στο Eurogroup την Πέμπτη η έγκριση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έκλεισε το 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Στα 3,4 δισ. ευρώ το υπολογίζει (αφαιρουμένης της ενίσχυσης των τραπεζών), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά την επιβεβαίωση της Eurostat. Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει τη νέα σκληρή 4ετή λιτότητα, που ετοιμάζεται να καταθέσει στη...
Βουλή με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα Στήριξης. 

Το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα είναι με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat, ενώ σύμφωνα με την τρόικα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (σύμφωνα με την τρόικα) είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Εurostat το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε το 2013 σε 12,7% του ΑΕΠ, ενώ αφαιρούμενης της ενίσχυσης των τραπεζών περιορίζεται στο 2,1% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση αναμένει το Eurogroup την Πέμπτη να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα της να καταβάλλεται εντός του Απριλίου. Κατά την ίδια συνεδρίαση θα εκτιμηθεί η πορεία επίτευξης των στόχων του ελληνικού προγράμματος που εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό.

  • Blogroll

  • Blog Archive