Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πωλείται μισοτιμής ο αιγιαλός.

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Δευτέρα, Απριλίου 21, 2014
Προς διαβούλευση κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών τρία νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα Δημόσιας Περιουσίας, με τα οποία επιχειρείται η πλήρης κατάργηση οποιασδήποτε απαγόρευσης δόμησης και οικονομικής δραστηριότητας δίπλα στη θάλασσα.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στις μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες με όσους έχουν καταπατήσει δημόσια περιουσία, αλλά και να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, τους δίνει το δικαίωμα να εξαγοράσουν τις εκτάσεις ώστε να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας. Με το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό, το υπ. Οικονομικών αναμένεται, στο βωμό των «αναπτυξιακών δράσεων», να παραχωρήσει τον αιγιαλό σε ιδιώτες, απαλλάσοντάς τους από...
τις απαγορεύσεις που υπήρχαν έως τώρα.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι: 

* Σε σύντομο χρονικό διάστημα (έξι με δώδεκα μήνες), με χρήση νέας τεχνολογίας (ορθοφωτοχάρτες Κτηματολογίου) να οριοθετηθεί το 100% του αιγιαλού, σε όλη την επικράτεια, έναντι του μέχρι σήμερα χαραχθέντος 8%. 

* Να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης για επιχειρηματικές χρήσεις και έργα εντός του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου και προσαρμογή τους στις νέες επιχειρηματικές ανάγκες, με βασικό κριτήριο την περιβαλλοντική διάσταση. * Ο επαναπροσδιορισμός, προς το δικαιότερο, του τρόπου υπολογισμού του οφειλόμενου στο Δημόσιο ανταλλάγματος για χρήση αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, με θεσμοθέτηση αντικειμενικών και σαφών κριτηρίων και διαφανούς διαδικασίας. 

* Ο συγκεκριμένος καθορισμός των λιμνών και ποταμών που διαθέτουν όχθη και παρόχθια ζώνη, δεδομένου ότι η υφιστάμενη μέχρι σήμερα έννοια των «πλευσίμων ποταμών» και «μεγάλων λιμνών» δημιουργεί πλείστα ζητήματα ερμηνείας. Με τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση της δυνατότητας εξαγοράς από ιδιώτες κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου και την εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει σε ιδιώτες που κατέχουν εκτάσεις του Δημοσίου και βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες, το δικαίωμα εξαγοράς, ώστε να αποκτηθούν νόμιμοι τίτλοι.

  • Blogroll

  • Blog Archive